Foto: Arta Merk Kostić

Foto: Arta Merk Kostić

 

Da li se zatvara jedini dnevni boravak za decu i mlade sa problemima u ponašanju u Beogradu? Iako ima licencu ministarstva za rad, IAN (International Aid Network / Međunarodna mreža pomoći) centar nije uključen u sistem socijalne zaštite i izdržava se isključivo od donacija. U nadležnom ministarstvu kažu da je za IAN centar nadležan grad Beograd i da to udruženje može da aplicira na redovnom konkursu ministarstva, kada on bude raspisan.

U IAN centar godinama dolaze deca koja su nedisciplinovana u školi, agresivna prema vršnjacima i koja su bila u sukobu sa zakonom. Tome bi mogao da dođe kraj 30. aprila. Specijalna pedagoškinja i koordinatorka dnevnog boravka Ljiljana Marković kaže da su se više puta obratili nadležnima da ih uključe u sistem socijalne zaštite, ali bez uspeha: “Zadovoljili smo uslove koja je država propisala i samim tim smo postali ravnopravni sa državnim institucijama, međutim podrška države je izostala”.

Majka jedne devojčice, koja je tri godine koristila usluge ovog centra, kaže da dečiji životi nemaju cenu i da bi državi deca trebalo da budu prioritet. Njena ćerka je sa polaskom u srednju školu promenila ponašanje, upala u loše društvo, a nadležne institucije nisu imale kapacitet da joj pomognu: “U IAN-u su joj pomogli svojom stručnom pomoći. Ja je zovem, ona se ne javlja, oni je zovu, ona se javi na telefon, dobije stučnu pomoć, oni je smire, posavetuju i ona dođe kući”.

Kroz IAN centar je do sada prošlo skoro 500 porodica sa sličnim pričama. Kako kažu, u centru je preko 90 odsto dece uspešno promenilo svoje ponašanje i ponovo je uključeno u društvo. Centar ima i podršku zaposlenih u sudovima koji se bave maloletničkom delinkvencijom, kao i centara za socijalni rad. Savetnica suda Ljubinka Marković kaže da će zbog gašenja IAN centra biti uskraćeni i roditelji i deca, kao i maloletnici koji su procesuirani pred sudovima i tužilaštvom: “Bićemo u situaciji da ta deca imaju pravo da budu resocijalizovana, ali da im ono bude uskraćeno”. Pritom, na godišnjem nivou rad ovog centra košta između 60 i 70 hiljada evra, dakle manje i od novogodišnje jelke u centru Beograda.

 

Dušan Mlađenović, N1, 15.03.2018.
http://rs.n1info.com/a372008/Vesti/IAN-centar-se-zatvara.html

on-off, 16.03.2018.