Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise obeležena je promotivnom akcijom na Pristaništu kod Beton hale. U tramvaju koji kruži trasom Dvojke putnici mogu besplatno da se testiraju na HIV i dobiju korisne savete. Organizatori manifestacije su Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Beograda sa partnerima Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Gradskim zavodom za javno zdravlje, Asocijacijom „Duga”, Asocijacijom studenata medicine – IFMSA, uz podršku Grada Beograda, GSP „Beograd” i kompanije GSK (GlaxoSmithKline).

Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise tradicionalno se obeležava i u našoj zemlji krajem novembra, a ove godine sadrži brojne manifestacije u gradovima širom Srbije i odvija se pod sloganom „Testiraj se na HIV jer je važno da znaš”. Pomoćnik sekretara za zdravstvo Jovan Knežević istakao je da je Grad Beograd prepoznao značaj ovakvih manifestacija zbog opasnosti po zdravlje koje ovi virusi predstavljaju na svetskom nivou.

O značaju akcije govorili su direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograda dr Marija Obradović i dr Mila Paunić takođe iz ovog zavoda, kao i dr Danijela Simić iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Aleksandar Prica, predsednik Asocijacije „Duga”. Svi oni su pozvali građane da se testiraju.

Tramvaj vidno obeležen kao pokretno savetovalište za HIV ima sve uslove za udoban i poverljiv razgovor naših sugrađana sa savetnicima za HIV. Svako ko želi da uradi test može da uđe u tramvaj namenjen testiranju na HIV na 5 tramvajskih stajališta, na kojima su volonteri – studenti medicine iz organizacije IFMSA i Asocijacije „Duga”. Testiranje se obavlja brzim testovima na HIV, rezultati će biti dostupni nakon 20 minuta i u potpunosti su poverljivi.

Ulazne stanice za tramvaj gde se obavljaju testiranja su sledeće: Kalemegdan – Gradska biblioteka (završetak Knez Mihajlove ulice), Sava Mala – (bliže Brankovom mostu – blizu kafića „Prohibicija”), Železnička stanica, Vukov spomenik i Džordža Vašingtona – Banija (kod Zavoda za kožnovenerične bolesti).

Prema podacima Instuituta za javno zdravlje Srbije, procenjuje se da svaka treća osoba koja živi sa HIV-om ne zna da je inficirana, a kod više od pola HIV infekcija se otkriva u kasnom stadijumu, kada je rizik od oboljevanja i umiranja od side znatno veći. Svake godine u Beogradu oko 70 ljudi dobije infekciju HIV i trenutno ih ima oko 1.500. Građani do 24. novembra mogu da se testiraju na infekciju HIV i dobiju savete lekara u tramvaju Dvojci od 17 do 22 svakog dana.

 

Izvor: Danas, N1
on-off, 21.11.2017.

Srodni link: VIDEO – Tramvaj „Važno je da znaš“