Foto: Alisa Koljenšić Radić

Intervju – Adam Vajs

Evropski centar za prava Roma pruža pravnu podršku ili samostalno pokreće parnice protiv odgovornih za kršenje prava Roma, u nastojanju da takvom parnicom izazove krupne društvene promene.

Dalje
San o ličnoj karti

San o ličnoj karti

Praxis, NVO koji se bavi zaštitom ljudskih prava, uputio je apel Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu o uklanjanju pravnih prepreka za upis u matičnu knjigu rođenih dece majki bez ličnih karata.

Dalje

Pokušajte kasnije

Sedam meseci od potpisivanja memoranduma o osnivanju nacionalnog SOS telefona, na taj broj se i dalje javlja automatska sekretarica. Nadležni ministar kaže da će uskoro rešiti taj problem.

Dalje
Foto: Predrag Trokicić

Eskalacija porodičnog nasilja

Na sednici Saveta za suzbijanje nasilja u porodici ministri pravde, policije, kao i ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, hvalili se efekte sprovođenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Dalje
Foto: Konstantin Novaković

Porez na podršku migrantima

Mađarski poslanici usvojili su zakon o uvođenju poreza od 25 odsto na podršku organizacijama koje promovišu migraciju. Premijer Orban tvrdi da su muslimanski migranti pretnja za kulturu Evrope.

Dalje
Foto: Predrag Trokicić

Država za primer

Praksu samoproglašenja lidera zaštite ljudskih prava, koju je nedavno u razgovoru sa premijerkom Norveške započela naša predsednica vlade, nastavili su i drugi visoki funkcioneri vlade iz SNS-a.

Dalje

Fatima i život sa HIV-om

Danas – Reakcije stručne javnosti i pacijenata na tekst iz Blica o migrantkinji Fatimi koja “širi HIV virus”: prebacivanje odgovornosti na HIV pozitivnu osobu je duboko pogrešno prema ljudima koji žive sa HIV-om.

Dalje

Šampioni ljudskih prava

U razgovoru sa norveškom premijerkom Ernom Soberg Ana Brnabić je izjavila: ”Za razliku od nekih zemalja u regionu koje još nisu uspostavile nezavisne institucije koje štite ljudska prava, mi ih imamo.”

Dalje

Kraj sramne istorije?

Svetska zdravstvena organizacija je najzad donela dugo očekivanu odluku da transrodnost više ne treba smatrati mentalnim oboljenjem. To bi trebalo da doprinese boljem prihvatanju ovih ljudi u društvu.

Dalje
Foto: Predrag Trokicić

Odštete da, zakoni ne

Većina tužbi protiv Srbije ostaje nerazrešena od strane domaćih vlasti – jedan je od najvažnijih zaključaka godišnjeg izveštaja Saveta Evrope o izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Dalje

Podaci, a ne zvona i praporci

Da bismo jasno i nedvosmisleno pokazali da zločina iz mržnje ima, i da ih žrtve ne prijavljuju nadležnim organima zbog nepoverenja u institucije i straha od sekundarne viktimizacije, priredili smo ovaj izveštaj…

Dalje