Foto: Arta Merk Kostić

Foto: Arta Merk Kostić

 

U Srbiji 8,4 odsto dece živi u apsolutnom siromaštvu, a čak 30,2 odsto dece živi na ivici siromaštva, saopštio je UNICEF povodom obeležavanja Svetskog dana deteta 20 novembra.

Po tim podacima, skoro 20 odsto dece nije primilo sve vakcine, blizu 30 odsto dece mlađe od 5 godina nema adekvatnu ishranu, a 50 odsto dece uzrasta od 3 do 5 godina ne ide u vrtić. Samo 9 odsto najsiromašnije dece i 6 odsto dece iz romskih naselja pohađa vrtiće.

Navedeno je da su skoro 80 odsto dece koja žive u ustanovama deca sa smetnjama u razvoju, a da je više od 40 odsto dece izloženo nasilnim metodama disciplinovanja kod kuće, koje negativno utiču na njihov razvoj.

UNICEF podseća da su na Svetski dan deteta deca širom sveta i u Srbiji ukazala na najveće probleme sa kojima se suočavaju. Toga dana su u Skupštini Srbije bili predstavljeni rezultati istraživanja, u kojem su deca, posebno ranjiva deca, iskazala svoje mišljenje o tome kako vide problem nasilja i dala predloge kako ono može da se spreči. Istraživanje je sprovela organizacija Prijatelji dece Srbije, a kao deo procesa razvoja nacionalnog strateškog okvira za prevenciju i zaštitu dece od nasilja.

Svetski dan deteta su ustanovile Ujedinjene nacije 1954. godine.

 

Beta, 20.11.2017.

on-off, 20.11.2017.