Marvija Malik, foto: Kohenoor News

Marvija Malik, foto: Kohenoor News

 

Informativni kanal iz Pakistana angažovao je prvu transrodnu osobu za voditeljku. Marvija Malik, koja je nedavno diplomirala novinarstvo i honorarno radila kao model, izjavila je za BBC da je zaplakala kada joj je ponuđen posao. Posle tri meseca obuke, prvi put se pojavila na televiziji na privatnom kanalu Kohinor.

Transrodne osobe su diskriminisane u Pakistanu i većina ne može da pronađe posao. Neki su prisiljeni da se bave prosjačenjem, plesom ili prostitucijom kako bi zaradili novac za život. Malik je rekla da je gotovo počela da vrišti od sreće kada je saznala da je dobila posao. „To je bio moj san, drago mi je što sam osvojila prvu stepenicu na putu ka tome”, rekla je.

Takođe je rekla da se nada da će ovim poslom uspeti da pozitivno utiče na živote članova transrodne zajednice u Pakistanu. „Naša zajednica treba da ima isti tretman kao i svi ostali, ne sme da bude diskriminacije. Neophodno je da imamo ista prava kao i svi građani, a ne da budemo treći pol.”
Njena porodica zna da je bila manekenka i da sada radi kao TV voditeljka. „Živimo u vremenu kojim vladaju društveni mediji i ne postoji ništa što moja porodica ne zna o meni. Ipak, odrekli su me se”, kaže Malik.

Vlasnik TV stanice Kohinor Džunaid Ansari izjavio je za Glas Amerike da je Marvija Malik izabrana na osnovu talenta, a ne zbog roda. Početkom marta, pakistanski senat je izglasao zakon kojim se štite prava transrodnih osoba i omogućava im se da sami odrede svoj rodni identitet.

U junu 2016. godine, 23-ogodišnja transrodna aktivistkinja je preminula pošto danima nije mogla da dobije neophodnu medicinsku pomoć. Njeni prijatelji tvrde da je, nakon što je na nju pucano osam puta, Ališa bila u teškom stanju kada su je primili u bolnicu, ali dežurni lekari nisu mogli da odluče da li da je smeste na muško ili žensko odeljenje.

 

Raza Hamdani, BBC Urdu, Islamabad

BBC na srpskom, 28.03.2018.

on-off, 08.04.2018.