Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

 

Pre nekoliko godina šestoro korisnika Ustanove za odrasle i starije „Gvozden Jovаnčićević“ Veliki Popovac započelo je samostalan život u Petrovcu na Mlavi. Oni su se uselili u kuću u ulici Prvog mаjа 67 gde će uz podršku аsistenаtа živeti sаmostаlno i biti аktivno uključeni u zаjednicu.

Ovo je drugi od tri objektа zа „Stаnovаnje uz podršku“, obuhvаćenih projektom „Zаpočnimo život“ (Getting a Life). Projekаt je finаnsirаn od strаne Evropske unije, а sprovode gа Ustаnovа Veliki Popovаc i češkа NVO „Čovek u nevolji“ (People in Need), u okviru projektа „Otvoreni zаgrljаj“ koji podržаvаju Ministаrstvo zа rаd, zаpošljаvаnje, borаčkа i socijаlnа pitаnjа i Ministаrstvo zdrаvljа Republike Srbije.

***

Danas je za njega poseban dan. „Prijaviću se na Biro i želim da odem tamo sam. Sada mi valjda ne treba pratnja!“ kaže Nebojša Martinović, koji je pre nekoliko dana napunio 43 godine i koji se sada po prvi put u životu kreće ka ostvarenju svog osnovnog ljudskog prava – da radi, bude zaposlen i zarađuje novac.

Nebojša je već 21 godinu štićenik doma za smeštaj odraslih lica „Gvozden Jovančićević“ u Velikom Popovcu. Ova ustanova se brine o licima sa intelektualnim teškoćama, a u skladu sa dosadašnjom praksom srpskih sudova, korisnici institucija socijalne zaštite su u većini slučajeva lišeni pravne sposobnosti. Ove osobe ne mogu odlučivati gde i na koji način će primati medicinsku pomoć, ne mogu stupati u brak niti volontirati. Neko ko je lišen pravne sposobnosti naprosto ne može da donosi odluke o sopstvenom životu. Sa pravne tačke gledišta, ovakva osoba ima prava jednog četrnaestogodišnjaka i umesto nje odluke donosi staratelj.

Da li će neko biti lišen pravne sposobnosti, odlučuje sud kada se izveštajima medicinskih stručnjaka utvrdi da osoba nije u stanju da racionalno rasuđuje i donosi odluke, uglavnom zbog ograničenih mentalnih ili intelektualnih sposobnosti. Pored potpunog lišavanja, postoji i druga opcija – delimično lišavanje, što znači da pojedinci u određenim sferama života mogu praviti sopstvene izbore, dok u drugim odlučuje staratelj. Međutim, istraživanja o sudskim procedurama u Srbiji pokazuju da sudije u 87% slučajeva ni ne porazgovaraju sa osobom o čijoj pravnoj sposobnosti odlučuju. Ipak, situacija se popravlja i dokaz za to je Nebojšin slučaj.

„Bilo je čudno, nikada ranije nisam bio na sudu. Ovo je bio prvi put. Čovek, sudija, me je pitao i ja sam mu rekao da bih voleo, ali da ne znam da li postoji mogućnost. I kad se sve završilo, bio sam, što se kaže, srećan“, kaže Nebojša Martinović, koji je odlukom suda u Petrovcu na Mlavi u martu 2015. priznat kao osoba sa delimičnom pravnom sposobnošću.

Odjednom, stvari su počele da se menjaju. „Kada hoću da kupim laptop, mobilni telefon, radio, ne volim da imam pratnju da mi pomaže. Znam da se snađem. I kad sam živeo u domu, osoblje je imalo poverenja u mene. Radio sam kao vratar ujutro, raznosio poštu, puštao muziku preko razglasa. Volim tehniku, volim da je imam. Sad planiram da kupim laptop u Zokinoj radnji“, kaže Nebojša.

Sa delimičnom pravnom sposobnošću, Nebojša može da kupuje sam. Sada će biti prijavljen i na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje i nada se da će posao naći što je brže moguće i zatim kupiti laptop. Kaže da je sve ovo za njega ogromna promena, a sve je počelo u junu prošle godine kada je dom u Velikom Popovcu odlučio da učestvuje u projektu koji se bavi deinstitucionalizacijom i socijalnom inkluzijom osoba sa intelektualnim teškoćama koji finansira EU, u saradnji sa češkom nevladinom organizacijom People in Need.

U okviru projekta koji je nazvan „Započnimo život“, Nebojša se preselio iz domske sobe u tzv. kuću na pola puta, koja služi kao priprema za korisnike koji će iz doma preći u život u zajednici. Ideja je da se osobe sa intelektualnim teškoćama, koje žive u domovima, presele u kuće ili stanove u kojima će, uz profesionalnu pomoć, imati mnogo više slobode u odlučivanju i organizovanju sopstvenih života.

Projekat „Započnimo život“ je deo većeg projekta „Otvorene ruke“ koji podržavaju Ministarstvo rada i socijalne politike i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a koji finansira Evropska unija. Tako Nebojša, sa 19 drugih ljudi, sada ima šansu da živi sa svim pravima i obavezama koje podrazumeva svakodnevni život u zajednici.

 

Izvor: Braničevo, Delegacija EU u Srbiji
on-off, 23.10.2017.

Srodni link: VIDEO – Nova krila