Naš život u četiri zida

Naš život u četiri zida

 

Povodom 11. oktobra, koji se širom sveta obeležava kao Dan autovanja, agencija za integrisane komunikacije Executive Group i udruženje Parada Ponosa Beograd pripremili su video „Naš život u četiri zida“, koji se bavi opšteprihvaćenim stavom da LGBT+ osobe mogu slobodno da uživaju svoja prava, ali samo u svoja četiri zida.

U videu je prikazano nekoliko LGBT+ parova, koji su pokušali da u javnosti rade sve ono što inače rade srećni parovi – da šetaju gradom, pogledaju film u bioskopu, voze se u luna parku, dođu u posetu jedan drugom (ili jedna drugoj), da ode lekaru, sede na klupi na Kalemegdanu. Ovaj kratki film je snimljen kao podrška LGBT+ osobama i doprinos je stvaranju okruženja u kome se niko neće osećati ugroženim ako želi da se „autuje“.

Kako izgleda kada ste zbog nedostatka razumevanja i bazične ljudske empatije prinuđeni da budete manje slobodni od drugih i da svoja četira zida nosite sa sobom uvek i svuda, pogledajte na YouTube kanalu u videu „Naš život u četiri zida“.

Istraživanja pokazuju da šest od 10 srednjoškolaca u Srbiji smatra da je nasilje nad LGBT+ osobama opravdano, 25 odsto građana i građanki naše zemlje ne želi da ima LGBT+ osobu za kolegu, a sedam odsto građana i građanki Srbije bi svoju decu izbacilo iz kuće ako bi saznali da su pripadnici LGBT+ populacije. Istovremeno, nijedan slučaj nasilja nad pripadnicima LGBT+ građana Srbije nije pozitivno rešen.

Ustav Republike Srbije, iako ne precizira seksualnu orijentaciju kao jedno od ličnih svojstava na osnovu kojih se zabranjuje diskriminacija, članom 21 ističe da su pred Ustavom i Zakonom svi jednaki i da svako ima pravo na jednaku zakonsku zaštitu bez diskriminacije. To je polazište za širok zakonski okvir zabrane diskriminacije pripadnika LGBT+ populacije, koji uključuje i Zakon o zabrani diskriminacije.

Parada ponosa Beograd, 11. oktobar 2017.
on-off, 14.10.2017.