Foto: What's Up Life

Foto: What’s Up Life

 

U istorijskoj presudi Vrhovni sud Indije presudio je da seks između istih polova više nije krivično delo u toj zemlji, javlja BBC.

Presuda je ukinula prošlu iz 2013. koja je samo potvrdila zakon iz kolonijalnog perioda poznat kao Poglavlje 377, u kojem se seks između istih polova kategorizuje kao „neprirodan prekršaj“.

To je zakon star 157 godina koji kriminalizuje određene seksualne radnje kao „neprirodne prekršaje“ koji se kažnjavaju desetogodišnjom zatvorskim kaznom, piše BBC.

To je jedan od najstarijih zakona na svetu koji kriminalizuju gej seks, a Indija je bila nevoljna da ga prevaziđe, piše BBC.

„Kriminalizovanje telesnog odnosa je iracionalno, proizvoljno i očigledno neustavno“, rekao je indijski sudija Dipak Misra dok je čitao presudu.

Druga sudija, Indu Malhotra, rekla je da veruje da „istorija duguje izvinjenje“ LGBT ljudima zbog zakonskih opstrukcija njihovog života.

Kako prenosi BBC, Vrhovni sud Indije je 2016. odlučio da preispita odluku o gej seksu kao kriminalnoj radnji nakon što su podnosioci predstavki podneli peticiju za razmatranje ranijeg sudskog naloga koji se smatra velikim „neuspehom pravde“.

Iako je javno mnjenje u najvećim gradovima Indije bilo za ukidanja zakona, ostaje jaka opozicija među verskim grupama i u konzervativnim ruralnim zajednicama. Ali ova presuda od strane najvišeg suda u zemlji sada je poslednja reč u vezi sa tim problemom koja se više ne može osporiti. Ova odluka je ogromna pobeda za indijsku LGBT+ zajednicu.

 

J. Tomić, Danas, 06.09.2018.

on-off, 07.09.2018.