Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

 

Istog junskog dana objavljene su dve vesti koje se odnose na pripadnike LGBT+ populacije, a koje na nedvosmislen način pokazuju različit odnos država prema svojim građanima.

Najpre je objavljeno šturo saopštenje Poverenice za zaštitu ravnopravnosti u kome se kaže da je “psihoterapeut Josif Fidanovski povredio dostojanstvo LGBT osoba tokom nastupa na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom”. U postupku koji je sproveden po pritužbi Udruženjа Dа se znа protiv ovog psihoterapeuta, Poverenicа je dala mišljenje da je uvredljivim i omalovažavajućim stavovima prema LGBT+ osobama on prekršio odredbe Zakona o zabrani diskriminacije. “Celokupnim kontekstom, terminimа i kvаlifikаcijаmа koje se dovode u vezu sа homoseksuаlnom orijentаcijom, Josif Fidаnovski je prekršio člаn 12. Zаkonа o zаbrаni diskriminаcije – uznemirаvаnje i ponižаvаjuće postupаnje, čime je povredio dostojаnstvo LGBT osobа”, navela je Poverenica.

I tu se završava intervencija države u slučajevima ovako kardinalnog kršenja Zakona o zabrani diskriminacije. Pomenuti psihoterapeut se tako pridružio plejadi javnih ličnosti koje na najvulgarniji i najbrutalniji način vređaju pripadnike LGBT+ zajednice, i to u medijima koji redovno od države dobijaju novac u okviru tzv. sufinansiranja medisjkih sadržaja od javnog interesa. Neki od tih homofoba su rado viđeni gosti i na privatnim i parijskim proslavama nosilaca najvažnijih državnih funkcija.

Istog dana kada se oglasila Poverenica objavljena je fotografija nemačkog predsednika Frank-Valter Štajnmajera kako pognute glave stoji pred spomenikom homoseksualcima ubijenim u nacističkoj Nemačkoj i javno traži oproštaj zbog decenija patnji i nepravdi koje su pripadnici LGBT+ zajednice trpeli u nacističkom periodu, ali i u decenijama posle Drugog svetskog rata.

“Zbog toga danas tražim oproštaj, za svu patnju i nepravdu, i za ćutanje koje je usledilo”, rekao je predsednik Nemačke i dodao: “uveravam sve gejeve, lezbejke i biseksualce, sve kvir i trans osobe i interseksualce da su zaštićeni u današnjoj Nemačkoj”.

Na osnovu paragrafa 175, odmah po dolasku Hitlera na vlast, zabranjene su sve LGBT organizacije, a Gestapo je bio zadužen za sastavljanje spiskova, tzv. Rosa Listen. Procenjuje se da je tokom trajanja Trećeg rajha uhapšeno oko 100.000 homoseksualaca. Budući da je ova tema dugo bila prećutkivana i u posleratnoj Nemačkoj, još uvek se ne zna pouzdano koliko ljudi je ubijeno. Prema nekim novijim podacima procenjuje se da je u logorima ubijeno oko 55.000 pripadnika LGBT populacije.

Kako paragraf 175 nije bio ukinut ni nekoliko decenija posle Drugog svetskog rata, mnogi pripadnici LGBT+ ponovo su vraćeni u zatvore, i to prema “dokazima” nacističkih vlasti. Nemačka vlada je to priznala tek 80-ih godina, a zvanično izvinjenje LGBT+ zajednici za progon stiglo je tek 2002. Tri godine kasnije, 2005, Evropski parlament je usvojio rezoluciju o Holokaustu u kojoj su prvi put pomenute i gej žrtve.

“Nikada nije kasno za izvinjenje”, izjavila je ministarka pravde Novog Zelanda prošle godine kada su se poslanici parlamenta ove zemlje jednoglasno izvinili zbog “ogromnog bola i patnji” nekoliko stotina muškaraca osuđenih u vreme kada je homoseksualnost bila tretirana kao krivično delo.

I Papa Franja je pre dve godine pozvao hrišćane i rimokatoličku crkvu da upute izvinjenje pripadnicima LGBT+ populacije i drugim marginalizovanim osobama, i da zatraže oproštaj od njih zbog načina na koji ih tretiraju.

Mnogo vode će proteći Savom i Dunavom dok srpski predsednik ili patrijarh nešto slično ne izuste. Za sada se smatra više nego dovoljnim da se omogući održavanje Parade ponosa, i da s vremena na vreme Poverenica ili Zađtitnik građana, na intervenciju neke od organizacija civilnog društva, ukore najeklatantnije homofobe koji se oglase na nekoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom. Doduše, oglase se i svakog 17. maja, povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

A baš povodom poslednjeg 17. maja oglasila se ILGA, evropske organizacije za zaštitu interesa LGBT+ osoba sa zaključkom da Srbija nema nijedan zakon koji reguliše pitanja porodičnog života LGBT+ osoba, prava trans osoba i probleme promene pola, kao ni pitanje azila za LGBT+ osobe, dok se zakoni o zločinu iz mržnje ne primenjuju.

 

on-off, 03.05.2018.