Foto: Neda Radulović-Viswanatha

Foto: Neda Radulović-Viswanatha

 

Izgleda da ona rečenica, tada još uvek samo premijera, da u Srbiji ne možete naći nezaposlenu osobu nije bila neistinita nego – proročka. I, za razliku od većine predizbornih i postizbornih obećanja, jedina koja se ispunjava brže, jače, bolje. Pod uslovom, naravno, da računamo samo poslove koje vam vlast obezbeđuje.

Najviše radnih mesta se otvara za – čuvare. Neka radna mesta su povremena, neka privremena, neka trajna, ali sve to u zbiru daje porast zapošljavanja. Malo po sovjetskom principu (sa po jednim „zaposlenim“ u svakoj zgradi i u svakom hotelskom hodniku), malo po principu nacističke Nemačke, ali – rast je rast.

U vreme izbora otvaraju se radna mesta za dnevne i noćne čuvare plakata i bilborda, koja, za razliku od radnih mesta lepilac i prelepljivač plakata ili odlazilac na mitinge – umeju da traju i posle izbora jer plakati i bilbordi obično ostaju prekovremeno, da ne kažem – preko svake mere.

Posle izbora možete se zaposliti kao čuvari inauguracionih mitinga sa specijalnim zadatkom da miting očuvate od onih sa kamerama i diktafonima ili čuvari fontane, takođe sa zadatkom da sprečite ljude sa audio-vizuelnim pomagalima da priđu.

Ako vam se posreći možete naći i mnogo lukrativniji posao čuvara. Čuvara ćirilice, na primer, ili čuvara lika i dela vlasti po raznim medijima. Ti poslovi, mada zahtevni, ipak ne zahtevaju neko posebno znanje i pripreme, radno vreme nije određeno (računa se samo šta je odrađeno) i možete ih završavati i od kuće – preko interneta ili otvorenim pismima koja se čitaju na televiziji.

A ako ste imali privilegiju da budete u nedavno osnovanom komitetu za inauguraciju, onda biste možda mogli i da kreirate novo radno mesto i proizvedete sebe u čuvara tradicije inauguracije. Pa da svakog meseca organizujete proslavu jubileja inauguracije, a sledeće godine i obljetnice svakog od tih jubileja.

A za one manje srećne – Novi Sad otvara radno mesto: čuvar kontejnera. Sa radnim zadatkom: zaštita kontejnera od upada. Ne, ne od upadanja – u kontejner (svako može da se omakne) već od upada – iz kontejnera. Tačnije od „neovlašćenog“ vađenja „sadržaja“. A pošto je vađenje hrane i sekundarnih sirovina iz kontejnera naprasno postalo krivično delo, čuvari će imati ovlašćenja (mada na to nemaju pravo) da pričuvaju i „huligane“, kako ih je gradska vlast nazvala, do dolaska policije.

Ako se niste pronašli ni u jednom od ponuđenih radnih mesta i ako ste od svih ovih poslova ipak odabrali da budete čuvar mentalnog zdravlja, javnog interesa, medijske kulture, ljudskih prava… vi onda baš umete da izaberete zanimanje. U pogrešno vreme.

on-off, 26.06.2017.