Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

 

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, povodom Svetskog dana deteta, poručila je da je neophodno da deca budu posebno zaštićena u digitalnom okruženju, s obzirom na brojne opasnosti kojima su izložena.

„Deca počinju da koriste „pametne“ uređaje u najranijem uzrastu, već od 4. godine života, kada još uvek nemaju sposobnost razumevanja niti selekcije sadržaja sa kojima se susreću na internetu. Zbog toga je ključno da imaju podršku i nadzor odraslih prilikom otkrivanja digitalnog sveta“, istakla je Matić, navodeći da oko 70 odsto dece predškolskog i mlađeg školskog uzrasta koristi ove uređaje samostalno.

Ona je iznela podatak da je u Srbiji u poslednjih godinu i po dana Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu godinu prijavljen 101 slučaj koji se odnosi na kriminalno zlostavljanje dece onlajn, dok je u svetu Interpol za 7 godina registrovao 10 hiljada slučajeva seksualnog zlostavljanja dece putem interneta.

„Pored najtežih oblika zloupotreba, deca su izložena i štetnim sadržajima, vršnjačkom nasilju i drugim vidovima ugrožavanja i uznemiravanja na internetu, među kojima je i prekomerna upotreba. To, međutim, ne znači da im treba uvoditi zabrane, odnosno uskraćivati pravo na pozitivne potencijale digitalnih tehnologija, naročito u obrazovanju, već da je obaveza društva da ih edukuje i usmerava ka pravilnoj i bezbednoj upotrebi novih tehnologija“, rekla je Matić, a prenosi pres služba ministarstva.

Matić je pozvala posebno roditelje, staratelje i nastavnike, kao i decu i mlade, da se informišu i potraže savet o zaštiti na internetu u Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu, besplatnim pozivom na broj telefona 19833 ili putem internet platforme www.pametnoibezbedno.gov.rs.

Svetski dan deteta obeležava se 20. novembra u celom svetu na inicijativu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 1954. godine sa ciljem da se promoviše dobrobit dece, da se upozori na obaveze koje društvo ima prema deci i poštovanju njihovih prava, kao i da se skrene pažnju na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.

 

Danas, 20.11.2018.

on-off, 21.11.2018.